Италианският дизайнер Енцо Мари си отиде от този свят на 88-годишна

...
Италианският дизайнер Енцо Мари си отиде от този свят на 88-годишна
Коментари Харесай

Отиде си един гигант: големият дизайнер Енцо Мари

Италианският дизайнер Енцо Мари си отиде от този свят на 88-годишна възраст. Дизайнер, художник, критик и теоретик, Мари е ентусиазъм и дизайнери и промишлени дизайнери. А неговите радикални хрумвания са повлияли за оформянето на актуален дизайн и до през днешния ден са ентусиазъм за доста негови почитатели. 



Мари затвори студиото си през 2014 година, само че въздействието му постоянно е било осезаемо в промишлеността и измежду създатели от всички области. Неговата още веднъж е на фокус в огромната ретроспективна галерия в музея за дизайн и архитектура " Триенале " в Милано. 

Стефано Боери, шеф на " Триенале ", се елементарни с дизайнера с трогателни думи в Туитър: " Чао, Енцо. Тръгваш си като Гигант ". Мари бе прочут с радикалната си лява политика, с характера си, с презрението към претенциозния дизайн и абсолютния фокус върху формата и дизайна.

Едни от най-известните му дизайни са столът " Делфинът " и подносът " Путрела ". Той ще бъде запомнен и с Autoprogettazione – книга от 70-те години за мебели вид " Направи си самичък ".



В края на 50-те години той се среща с бизнесмена Бруно Данезе, който със брачната половинка си Жаклин Водос започва едноименната марка  – един дълготраен план за въвеждане на изкуството в всекидневието, който освен оказва помощ за образуването на кариерата на Мари като дизайнер, само че и променя лицето на индустриалния дизайн в международен мащаб. 

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР